MİLLİ YEMİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MİLLİ YEMİN

Siteye Giris Icin Lutfen Foruma Tiklayin

 
AnasayfaPortalLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Yeni gün(Nevruz) Bayramınız kutlu olsun!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Kür Şad
Başkan
Başkan
Kür Şad


Mesaj Sayısı : 37
Kayıt tarihi : 20/03/08
Yaş : 36
Nerden : Bursa

Yeni gün(Nevruz) Bayramınız kutlu olsun! Empty
MesajKonu: Yeni gün(Nevruz) Bayramınız kutlu olsun!   Yeni gün(Nevruz) Bayramınız kutlu olsun! Icon_minitimeCuma Mart 21, 2008 5:57 am

Nevruz kelimesi, Farsça “Nev (yeni)” ve “Ruz (gün)” sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiş olup “Yeni Gün” anlamına gelmektedir. Eski İran takvimine göre yılın ilk günüdür. İlkbaharın başlangıcı sayılan bir gündür.

Nevruz (Yenice-Yeni Gün), Türk Dünyası’nın kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan büyük coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan Bahar Bayramı’dır. Nevruz’un bir diğer adı da “Ergenekon Bayramı”dır. Bu isim geçmişten günümüze kadar hâlen çeşitli Türk boyları arasında kullanılmaktadır.

Nevruz, eski Türklerin ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri bir gündür. Türkler için, Türklerin kurtuluşunu simgeleyen “Ergenekon Efsanesi” ile özdeşleşmiştir. Dolayısıyla Türklerin Farsça’dan aldıkları Nevruz kelimesini bu Bayramın adı olarak benimsemelerinden çok önceleri Türk geleneklerinde aynı bayram, “Ergenekon Bayramı” olarak bilinmekteydi ve çok canlı etkinliklerle kutlanmaktaydı.

Ergenekon/Nevruz, baharı ve bereketi, yeni yılı ve yılın başlangıcını çağrıştırır. Ergenekon/Nevruz, Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, suyu ve kutsal arınmayı, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluk-bereketi ve üremeyi simgeleyen anlam ve öğelerle yüklüdür.
Ergenekon/Nevruz, Yenisey-Orhun çevresinden, Altaylara, oradan da Hun Türklerinin Avrupa’ya yürümesiyle Macaristan’a ve Balkanlar’a kadar ulaşmış, Milâttan sonra 800’den itibaren Türklerin Hazar’ın güneyinden Anadolu’ya taşınmasıyla birlikte, yeni bir coğrafyada yaşanmaya-yaşatılmaya başlanmıştır.

Ergenekon Efsanesi’ndeki “400 yıl dört tarafı yüksek dağlarla çevrili bir vadide kalan Türk’ün yaşam kavgasında bir bahar günü tekrar ata yurduna dönerek özgürlüğüne kavuşmasının ve varoluşunu haykırmasının” simgelenişi Yeniden doğuş ve Kurtuluş kavramlarına dayanır. Bu simgesel aktarım ileriki yıllara bir ulusun kurtuluş günü olarak yansımış ve 21 Mart günü kurtuluş Bayramı olarak eski Türk geleneklerinde kutlana gelmiştir.

Milattan Önce 3. Yüzyıldan, Mete Han zamanından beri Türklerde var olan Ergenekon/Nevruz Bayramı, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ****** tarafından da 22 Mart 1922’de Ankara’nın Keçiören semtinde ‘Ergenekon/Nevruz şenlikleri’ adı altında düzenletilmiş ve kendisinin de katılımıyla, Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren kutlana gelmiştir.

Nevruz/Ergenekon Bayramı, günümüzde, milli ve dini bütünlüğümüzü parçalamak isteyen şer odakları tarafından, bölücülüğün simgesi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Her yıl bölücü örgüt PKK ve yandaşları tarafından; emniyet güçlerine saldırılarak, Millet’in malı, dükkânı ve kamu kuruluşları yağmalanarak provoke edilmektedir.

Türk Milleti beş bin yıllık tarihine de, bayramına da sahip çıkmıştır, çıkacaktır da…
Ergenekon/Nevruz Bayramı, Ramazan ve Kurban Bayramları’ndan sonra Türk Cumhuriyetleri’nin, tek ortak Bayramıdır.

1990 yılından itibaren bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’nden Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon/Nevruz Bayramı’nı “Milli Bayram” olarak ilan etmişlerdir. Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon/Nevruz Bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi olan ve temeli 5000 yıllık Türk tarihine dayanan milli bir bayramdır ve resmi tatildir. Türkiye’de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın 21 Mart Ergenekon/Nevruz Bayramı olarak ilan edilmiştir.

Ergenekon/Nevruz Bayramı, bugün Afganistan’da, İran’da, Irak’ta, Suriye’de ve bütün diğer Türk dünyasında; Çin Seddi’nden Adriyatik’e kadar, Hindistan’dan, Afganistan’dan, Yakutistan’a, Çuvaşistan’a, Tataristan’a, Moldova’ya, Macaristan’a ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada hâlâ, canlı bir şekilde yaşamakta ve yaşatılmaktadır.

Ergenekon/Nevruz Bayramı, Türk insanını birbirine kenetleyen ve Türk Dünyası’nda birlik beraberliği simgeleyen bir bayramdır. Ergenekon/Nevruz asırlar öncesindeki Ergenekon ruhunu hatırlatan ve bu ruhu kaybetmememizi sağlayan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden günümüze kadar yanmış ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak Türk Dünyası’nda binlerce ruhu ısıtacaktır.

Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Atilla KAYA, “Nevruz’un milli bayram olarak kutlanması” yönünde kanun teklifi verdi. Bu duyarlılığından dolayı Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Atilla KAYA’yı tebrik eder, Türkiye Cumhuriyeti’nde de, diğer Türk Cumhuriyetleri gibi Nevruz’un Milli Bayram olarak kabul edilmesini temenni ederim.

Baharı müjdeleyen Ergenekon/Nevruz Bayramı’nın Türk Dünyası’nda birlik, beraberlik ve başarıya vesile olması dileğiyle, Çin Seddi’nden, Adriyatik’e kadar Tüm Türk Dünyası’nın Ergenekon/Nevruz Bayramı Kutlu olsun…

Varolsun Kutlu Türkiye!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Yeni gün(Nevruz) Bayramınız kutlu olsun!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MİLLİ YEMİN :: Güncel Konular :: Haberler-
Buraya geçin: